Wat is mediation?
Mediation is een manier om zélf conflicten op te lossen, onder leiding van een professionele, neutrale tussenpersoon. Belangrijke kenmerken van mediation:
- De betrokkenen houden zelf zeggenschap over de kwestie, er wordt niet voor hen of over hen beslist
- De mediator helpt om een vastgelopen overleg weer op gang te brengen
- De mediator geeft alle betrokkenen de gelegenheid om hún kant van het verhaal over het voetlicht te brengen
- De mediator zorgt voor evenwicht aan tafel
- Het gaat om de zakelijke én om de persoonlijke kant
- Mediation biedt een systematische aanpak
- Geheimhouding en vertrouwelijkheid worden gewaarborgd door het mediationcontract en het MfN-mediationreglement. Hierdoor kan over alles worden gesproken
- Mediation biedt een snelle oplossing, tegen relatief lage kosten
over verloop van mediation
Waarom een gespecialiseerde arbeidsmediator?
Mediations rond Arbeid, Organisatie en Samenwerking hebben een aantal kenmerken die speciale kennis en vaardigheden van de mediator vragen:
- Er staat (financieel en anderszins) veel op het spel
- Er is sprake van specialistische regelgeving die bepalend is voor mogelijke oplossingen
- In de verhoudingen tussen werkgever en werknemer spelen machtsfactoren een rol
- De arbeidsmediator kan betrokkenen helpen om een oplossing te vinden bij tegengestelde belangen
- Soms zijn er veel mensen betrokken
- De mediator helpt bij de keuze wie aan tafel komt: is er voldoende mandaat? Wie zijn nodig om écht tot een oplossing te komen? Met of zonder adviseurs of advocaten
Waarom Corine de Jong?
Kennis over het arbeidsrecht, de WWZ, re-integratie na arbeidsongeschiktheid, de Wet Poortwachter, WW, fiscale aspecten is in haar ogen nodig voor de arbeidsmediator: niet om de betrokkenen bij te staan als juridisch adviseur, wel om het mediationproces efficiënt te kunnen begeleiden. Kennis van deze zaken voorkomt dat in de mediation een doodlopende weg wordt ingeslagen.
Corine heeft meer dan 20 jaar (en vele honderden mediations) ervaring. Ze houdt van het vak van mediator en kiest bewust voor dit soort mediations: Het gaat om mensen in vaak stressvolle omstandigheden waar haar people skills en levenservaring verlichting kunnen brengen. Het gaat ook om inhoudelijke kwesties waarbij haar juridisch/analytisch vermogen goed te pas komt.
Teammediation / groepsmediation
Soms zijn de verhoudingen binnen een team verstoord, soms is er spanning tussen een Ondernemingsraad en de Bestuurder. Wanneer er (veel) meer dan vier personen betrokken zijn, kan een groepsmediation worden ingezet.
Bij groepsmediations wordt gebruik gemaakt van andere werkvormen dan bij mediations in kleiner gezelschap.
Corine de Jong heeft een specialisatie leergang groepsmediation gevolgd en geeft hier ook workshops over. Ze heeft ervaring met mediations in teams: de administratie op een school, een chauffeursteam bij een grote organisatie, ondernemingsraden, een afdeling binnen een gemeente… enzovoort.
Raadslieden / Advocaten
Bij arbeidskwesties is het belangrijk dat de betrokkenen deugdelijk worden geadviseerd over de (juridische) consequenties.
Raadslieden zijn van harte welkom aan de mediationtafel. Zij kunnen door hun aanwezigheid bijdragen aan een efficiënt proces.
Corines ervaring is dat deelname van juridische adviseurs kan bijdragen aan een vlotte mediation met duurzame uitkomst.
Meertalige mediations
TV programma “Het Familiediner”
Bij dit programma worden familieleden na een conflict weer met elkaar in contact gebracht bij een diner. De conflicten hebben soms een lange historie.
Corine de Jong is de vaste mediator van het programma en wordt betrokken bij de nazorg aan de deelnemers. Deze mediations vinden net als alle andere mediations die Corine doet, plaats onder de waarborgen van het MfN mediation reglement.